Det var med en smule overraskelse jeg i dag leste på ReadWriteWeb at Barack Obama har uttalt at han aldri har brukt Twitter. Det gjorde han i går overfor en gruppe kinesiske studenter i Shanghai på sitt pågående Kina-besøk.

I artikkelen står det:

Obama was asked by a student, "Do you know about the great firewall and should we be able to use Twitter?" His reply: "I have never used Twitter but I’m an advocate of technology and not restricting internet access."

Jeg velger å si en “smule” fordi jeg har hørt rykter om det før selv om hele verden har vært forledet til å tro at han har twitret selv, spesielt  under presidentvalgkampen hvor Twitter og andre sosiale medier ble brukt aktivt. Det er skrevet milevis om den saken, så jeg lar den ligge (et søk på Google gir deg alle svar her). Hans Twitter-konto er her, og det er unødvendig å si at det er mange som følger ham (inkl. meg). 

Også Mashable har fått med seg denne overraskelsen, og skriver at Obama svarte følgende når han ble spurt av en student om de burde få bruke Twitter fritt i Kina: “Well, first of all, let me say that I have never used Twitter. My thumbs are too clumsy to type in things on the phone”.

Til presidentens forsvar skal det sies at han kanskje ikke kan prioritere Twitter og andre tjenester så høyt, og han har en stab av personer som tar seg av det. Det er likevel ikke særlig lurt å fremstå som høyprofilert twitrer når man i realiteten ikke er det. Vår egen statsminister har blitt tatt for det samme.

Om Obama ikke er et kløpper på Twitter, så er han en mann med ordet i sin makt. I følge Mashable skal han ha gitt studentene en liten leksjon i viktigheten av friheten til å uttrykke seg – og da er det få som slår ham:

I should be honest, as president of the United States, there are times where I wish information didn’t flow so freely because then I wouldn’t have to listen to people criticizing me all the time. But because in the United States, information is free, and I have a lot of critics in the United States who can say all kinds of things about me, I actually think that that makes our democracy stronger and it makes me a better leader because it forces me to hear opinions that I don’t want to hear.”

Alt vel, med andre ord.