Alle vet jo at sosiale medier har en eksplosiv vekst for tiden, og det ser nærmest ikke ut ti å ha noen ende. Hvor blir det så av den gamle kjempen på Internett, nemlig epost? Det som alle brukte svært mye av før, brukes fortsatt mye – men ikke så mye. Spørsmålet er hvordan denne “gamle” teknologien står seg i forhold til det nye med sosiale medier. En vakker dag vil det jo sistnevnte passere førstnevnte.

Mens jeg satt og bladde i den ferske utgaven av rapporten Internet Trends 2010 fra Morgan Stanley utgitt den 12. april i år, kom svaret: Sosiale medier har passert epost i bruk. Det skjedde allerede i fjor sommer. Og antall brukere ble passert allerede i november 2007 til fordel for sosiale medier. Jeg var ikke helt oppdatert på tallene, men nå er jeg det.

Mange studier viser at de unge nærmest har forlatt epost; de bruker det i alle fall mye mindre enn de voksne som ble oppdratt med epost. Barna vokser opp med sosiale medier, og dermed taper epost terreng som kommunikasjonsverktøy. Det betyr ikke at epost blir borte, men bruken blir mindre i forhold til andre teknologier. Og epost endrer også karakter i takt med utbredelsen av real-time strømmer som Twitter førte frem, og som mange andre tjenester nå hermer etter. Google Wave er et nylig forsøk på innovasjon i epostens rike.

Nedenfor har jeg tillatt meg å vise slide nr 12 av 87 fra nevnte rapport som viser dette gledelige/sørgelige (stryk det som ikke passer) faktum. Resten av rapporten er også nyttig lesing, men dette var jo ekstra nyttig. Litt, i alle fall.

Klikk for større bilde