I en nyhet på digi.no i dag heter det: “Brukergenerert innhold og delingskultur gjør at vi må tenke nytt, mener jussprofessor.”

Dette er et svært viktig budskap, nemlig at Web 2.0 tvinger frem en diskusjon med påfølgende endringer i lover og regler. Man kan jo tviholde på lover myntet på en foreldet tidsalder, men utviklingen på dette området er så sterk, bred og kraftig at det vil skje endringer. Web 2.0 medfører en sterk strøm av brukergenerert innhold som er en kombinasjon av eget og andres innhold satt sammen i sosiale nettverk med høy grad av delingskultur publisert for en hel verden på Internett. Prøv å stoppe en slik tsunami!

I artikkelen til digi.no heter det bl.a:

Men hva skjer juridisk, dersom du kobler tredjeparts kilder og lager noe helt nytt? Hvem eier rettighetene til det nye produktet, eller er det et nytt produkt eller derivat? Hva er egentlig forskjellen og hva bør du tenke på? Opphavsretten er klar når det gjelder beskyttelse av åndsverk som video og musikk. Fullt så enkelt er det ikke ved brukergenerert innhold der ulike kilder remikses i såkalte “mashups”.

Dette sier den amerikanske jussprofessoren Mary Wong som er ekspert på immaterielle rettigheter ved Franklin Pierce Law Center. Videre sier hun at den utstrakte åpenheten på internett har ført til fremvekst av en kultur der brukerne mener det er greit å forsyne seg. Det at alle har tilgang til innholdet gjør dessuten at håndheving av opphavsretten blir et globalt problem. Dette er et praktisk problem, fordi innholdet kan dukke opp hvor som helst. Hun mener at det dannes en gråsone mellom det originale og det «nye» innholdet.

Dette er jo noe alle aktive brukere av nettet kan underskrive på. Det gjør at nye lisensregler som Creative Commons og Copyleft dukker opp, med det løser ikke hele problemkomplekset. Løsningen i følge jussprofessoren at lovverket må ta endringene i kulturen innover seg, enten ved større anerkjennelse av brukernes sosiale uttrykksform eller ved å endre lovene.

Dette blogginnlegget er et eksempel på innhold som er skapt i en kombinasjon mellom eget og andres innhold – og som deles ut via denne bloggen.

Sånn er det bare!