Det er med glede vi lanserte Yoobits med pressekonferanse den 22. juni i Tromsø; dvs. vår smarte løsning for sikker lagring og enkel deling på Internett. La meg nå fortelle litt av denne historien, så heng på om du ønsker å vite mer om bakgrunn, lansering og fremtid for Yoobits. 

Klikk for yoobits.com

FoU-bakgrunn: Fra UiT til Invenia

Det hele startet som en forstudie i Invenia høsten 2005 der vi undersøke om det teknisk og markedsmessig lot seg gjøre å anvende forskning fra Universitetet i Tromsø til sikker lagring, deling og samarbeid på Internet. På det tidspunktet var dette nokså ukjent bruk av nettet, og det fantes kun en håndfull lite kjente tjenester. Vi valgte likevel å gå videre da jeg hadde en følelse av at dette ville komme selv om vi ikke så et voksende marked da. Og vi tok ikke feil hvis vi skuer ut på nettet nå for tiden.

For å gjøre en lang historie kort, så har vi brukt tiden på å beskrive, designe, utvikle og teste en kompleks løsning for kryptert lagring og deling på Internett. Vi ansatte også forskere en periode i overgangen mellom forskning og utvikling. Det finnes konkurrenter i dag, men få er i nærheten når det gjelder sikkerhet som for tiden er i fokus på nettet. Det høres kanskje ut som lang tid, men det tar tid å bryte nytt land og være helt i teknologifronten – og vi har møtt mange tekniske problemer underveis. To ganger har vi kastet store deler av kodebasen pga. ny teknologi og andre forhold, og i dag er det lite av forskningen som er del av produktet da alt er utviklet fra scratch. Det var likevel et viktig grunnlag for vår satsing.

Det å gå veien fra forskning til marked er ikke en rett linje fra A til B, men har likevel vært en spennende og lærerik vei – om enn veldig krevende for en mindre bedrift som Invenia. Det får være tema for et annet blogginnlegg en vakker dag.

Fra forskning til marked

Pressekonferansen: Startskuddet

Klikk for større bildeSå tilbake til nåtiden: Tirsdag 22. juni holdt vi pressekonferanse der jeg kort innledet med FoU-bakgrunnen nevnt ovenfor. Så overtok rektor Jarle Aarbakke fra UiT med et glimrende innlegg om viktigheten av økt samarbeid mellom forskning og næringsliv – som vi er et eksempel på. På vanlig måte hadde han et engasjert og kunnskapsrikt innlegg, og vi fikk ros for vår satsing på denne type kunnskapskobling.

Jeg presenterte så kampanjeweb, nettsider og produkt før Adm. direktør Siw Bang Larsen i Pronea fortalte om det strategiske samarbeidet vi har hatt med dem. De så en prototyp av produktet i fjor, og innledet et samarbeid for å få utviklet en versjon av Yoobits som er integrert i Windows Utforsker – derav versjonen Yoobits Explorer som i praksis er en nettdisk som bl.a. skal brukes i deres fiberbaserte Bynett. Det gir en ultrarask nettdisk fordi deres brukere har 100 Mbps, og dermed kan Yoobits Explorer erstatte lokale USB-disker og andre varianter hjemme. Dette er noe næringslivet også ønsker.

Vi fikk fin pressedekning hos NRK Troms, Nordlys, iTromsø og andre aviser. 

Det må nevnes at vi allerede i februar 2009 lanserte første del av produktet, dvs. det som i dag kalles Yoobits Desktop. Vi har brukt tiden etter det til å videreutvikle det sammen med Pronea, og lanseringen sist uke er i så måte en markering på at vi endelig er klare til å satse tungt i markedet.

Kampanjeweb: Med Ketil Høegh i front

Vi har hatt et godt samarbeid med HK Reklamebyrå i Tromsø før lansering der de har vært med på å utvikle ulike forhold, bl.a. en kampanjeweb for å formidle budskapet på en enkel måte. Og hvilken bedre formidler kan man finne enn den kjente og kjære skuespilleren Ketil Høegh kjent fra ulike roller på TV og teater med daglig tilknytning til Hålogalant Teater i Tromsø. Han representerer det nordnorske samtidig som han er nasjonal. Han kan spille ulike roller, fra skjemt til alvor – og han bruker sitt talent på ulike måter. Ekte inspirasjon og skaperglede! Gleden var derfor stor når han sa ja til å fronte vår lanseringskampanje, og resultatet finnes på www.draogslipp.no.

Klikk for kampanjeweb

Her kan man se filmen eller laste ned Yoobits direkte. Og om man nøler, og ikke gjør noe, så sitter bare Ketil der og sysler med sine ting på PCen. Tålmodig som han er. Dra og slipp er for øvrig vår enkle bruksanvisning for produktet – og vårt merkevareløfte overfor kundene. Enkelt og greit!

Nettsider: Her er produktet

Så til rosinen i pølsa: Produktet og nettstedet www.yoobits.com som presenterer ulike forhold rundt løsningen og selskapet. Her vil jeg bare overlate til leseren å selv ta turen innom nettstedet – som også peker videre til våre supportsider som vi håper våre kunder vil like.

Klikk for yoobits.com

Følg oss på Twitter og Facebook

image Vi bruker naturligvis sosiale medier, og i første omgang har vi etablert oss med Twitter og Facebook. Følge oss gjerne der ved å klikke på disse to navnene i foregående setning. Vi har også en kanal på YouTube for å legge ut videoer med instruksjon, opplæring og annet – og den vil komme om ikke lenge når vi får fylt den med innhold. Vi kommer også på LinkedIn etter hvert.

Fremtiden for Yoobits

Vi har en lang og kronglete vei bak oss for å komme hit. Men det har vært verdt det. Vi er nemlig sikre på at vi har et produkt for fremtiden, og vi starter om kort tid med å utvikle en webversjon av Yoobits, noe som vil åpne et ennå større marked og gjøre oss plattformuavhengige. Vi har også sett på en applikasjon for Facebook, noe som kan åpne et globalt marked om vi ønsker å gå den veien. Mer om det ved en annen anledning.

Jeg gir meg med dette, og håper du har lyst til å følge oss i tiden fremover! Last ned og test Yoobits hvis du ikke har gjort det allerede! Vi er i betaversjon, og trenger testbrukere før vi lanserer en kommersiell versjon til høste. På forhånd takk! :-)