Det skriver digi.no i en nettnyhet i dag.

Spørsmålet man kan stille seg er hvorfor det skal gis redningspakker til noen bransjer da det er en slags “darwinisme” i ethvert marked; dvs. at de sterkeste eller mest tilpasningsdyktige overlever vanskelige tider. Det gir nødvendig omstilling og utvikling i ethvert marked.

Men 1: Jeg skal ikke iverksette en slik debatt her, og det er hevet over enhver tvil at pågående finanskrise i inn- og utland er meget sterk, den kom overraskende på de fleste eksperter og den fører til en umiddelbar ubalanse med tilhørende likviditetsproblemer i markedet. Så derfor yter de fleste land diverse redningspakker for tiden. Greit.

Men 2: Nettnyheten ovenfor tar opp et viktig spørsmål som jeg selv har fundert på i det siste. Hvorfor er det bare de “gamle” næringene som får slike pakker; f.eks. håndtverk, eiendom, landbruk, skogbruk etc? Hva er det som gjør at de nye kunnskapsbaserte næringene, som f.eks. IT-bransje, må klare seg selv. Det på tross av at IT-bransjen er tverrsektoriell og skaper verdi i andre bransjer. Dermed rammes den ekstra sterk når andre bransjer rammes. Jeg tipper det skyldes gammelt tankegods hos våre politikere og deres bakoverskuende rådgivere. De kan jo f.eks. lese denne artikkelen hos Abelia om hva kunnskapsbedrifter er.

Jeg sier ikke at IT-bransje skal ha en redningspakke, men jeg stiller spørsmål om hvorfor det er slik. Ytringen min er at politikerne fortsatt lever i et industrielt paradigme der de tradisjonelle næringene er det som forstås og beskyttes. De nye kunnskapsbaserte næringene er “andre greier” som må klare seg selv. Slik er det dessverre ikke da IT-bransjen og andre kunnskapsintensive bransjer sliter like mye som andre. Kanskje mer fordi de er nye og vekstorienterte – noe som straffes i dagens ulvetider.

Som apropos kan nevnes at det på nyhetene i morges var et innslag med forskere som etterlyser en krisepakke for å stimulere til økt FoU i disse tider. Dette etter at det sist uke kom frem at FoU-innsatsen ramler nedover som følge av finanskrisen. Selvfølgelig.