Jeg er ikke helt sikker på at du har gått hvileløst omkring etter nyttår i påvente av svaret på dette spørsmålet. Samtidig er jeg sikker på at IT-sikkerhet kommer til å oppta deg mer og mer i årene fremover; både som privatperson og som ansatt et eller annet sted. For sikkerhetsfrykten er stigende i verden, noe jeg blogget om i fjor, Norges nye forsvarsgren er “cyberforsvar” som blogget om her, og Pentagon mistet 24.000 filer som omtalt her. For å nevne toppen av isfjellet.

Med det som bakteppe synes i alle fall jeg – sånn rett etter at fjoråret er passert – for å nevne en nettnyhet fra idg.no som omtaler sikkerhetsåret 2011 med følgende ingress:

“Sikkerhetsbransjen har jobbet på spreng for å holde landets it-systemer trygge. Men det holdt ikke i år heller.”

Her omtales innledningsvis ormen Stuxnet som tukler med prosesskontrollsystemer som Norge og verden er full av (f.eks. strøm, helse og forsvar). Av andre store skandaler nevnes sikkerhetsselskapet RSA som til alles overraskelse selv ble hacket i fjor i et såkalt APT-angrep. Videre nevnes norske bankkunder som ut utsatt for stigende trussel, BYOD-bølgen som gjør at ansatte bruker egne enheter på arbeidsplassen eller andre steder hvor det tilbys tilgang til Internett med tilhørende tjenester. Og dette er bare en liten del av den stigende trusselmengden.

Ensafer, som er produktet til mitt selskap Invenia, nyter naturligvis godt av økt sikkerhetsfrykt og antall datasikkerhetsbrudd verden over. Løsningen krypterer sensitiv informasjon som bedrifter ønsker å lagre og dele på Internett. For et par år siden lurte mange på hvorfor det var nødvendig. Nå skjønner alle det.

Med håp om at bedrifter og brukere ikke får økt trusselmengde i 2012. Det er imidlertid et tynt håp er jeg redd for.

Likevel; ha et godt nytt år!