Hvem husker vel ikke den berømmelige .com-boblen som sprakk i år 2001 etter noen få men ellevill år med nye Internett-selskaper i alle mulige varianter? I en tid med uendelig tro på “den nye økonomien” som skapte milliardverdier for selskaper nærmest over nattet – bare de hadde en god idé. Resten av historien kan du lese her.

Joda, man kan le i ettertid – men det var ikke lett å spå midt inne i den tornadoen som til slutt slo det meste til pinneved. Det er skrevet hyllemeter om denne tiden som av noen ble sammenlignet med (en moderne utgave av) gullgravertiden på slutten av 1800-tallet. Og det er ikke slik at alt var bortkastet – for forskere mener at det skapte en innovasjonsbølge som var veldig nyttig, spesielt for tradisjonelle selskaper som måtte endre seg fort i kampen mot alle de nye inntrengerne. Men det er en annen historie.

Så til saken: Jeg datt nylig over en interessant infografikk som stiller spørsmålet: “Is There a Tech Bubble?” som vises nedenfor. Det er ikke rykende ferske nyheter da jeg for noen uker siden så at The Economist hadde en forside som stilte det samme spørsmålet. Og så kom jeg på at Paul Chaffey i Abelia har skrevet et godt blogginnlegg om dette med basis i nettopp The Economist. Og Digi.no har oppsummert The Economist sin artikkel her om du vil ha kortversjonen. Og hvis du vil ha mer, kan du lese et kritisk blikk her fra Fast Company på LinkedIn sin meget høye verdi ved børsintroduksjonen nylig.

Dette gir et nytt perspektiv på den høye prisingen noen Internett-selskaper får for tiden; herunder Facebook, LinkedIn og Groupon. Prising som kan minne om .com-tiden. Nå for tiden er det spesielt selskap innen sosiale nettverk som verdsettes høyt, og de har faktisk en historie som er lengre enn de fleste tror – helt tilbake til 90-tallet slik jeg har blogget om her. Og det kommer hele tiden nye teknologier som maner til ny optimisme, nye selskaper og nye verdier som jeg har skrevet om her.

Jeg må skynde meg å legge til at det tross alt er forskjeller på dagens marked og .com-tiden, noe The Economist omtaler på en god måte:

Back then few people were plugged into the internet; today there are 2 billion netizens, many of them in huge new wired markets such as China. A dozen years ago ultra-fast broadband connections were rare; today they are ubiquitous. And last time many start-ups had massive ambitions but puny revenues; today web stars such as Groupon, which offers its users online coupons, and Zynga, a social-gaming company, have phenomenal sales and already make respectable profits.

Men det er også likheter, noe artiklene jeg har nevnt påpeker. Konklusjonen er at det er mer substans nå enn for ti år siden, men pågående prisspiral kan ikke skrus oppover i samme takt som nå. Forhåpentligvis får det et mindre omfang når det en vakker dag smeller. La oss heller håpe på at luften siver ut i stedet for en eksplosjon.

Jeg vil bare til slutt minne om et kjent slagord: “Opp som en com og ned som en dot.”

image