Hegnar.no kan i dag melde at Facebook har endret bruksavtalen (Terms of Use) fra ille til grusom. De har nå alle rettigheter til ditt innhold også etter at du har slettet din konto. De har nemlig endret avtalen slik at de nå har en evigvarende og verdensomspennende (!) rett til å bruke ditt arkivert innhold (som altså ikke blir borte selv om du sletter deler av innholdet eller hele kontoen din).

Det står følgende i bruksavtalen:

Når du publiserer brukerinnhold på nettstedet, autoriserer og ber du oss til å lage kopier som vi finner nødvendig for å tilrettelegge for publisering og lagring av Brukerinnhold på Nettstedet. Ved å publisere Brukerinnhold på Nettstedet vil du automatisk vedgi, angi og garantere at du har rett til å gi Selskapet en ugjenkallelig, evigvarende, ikke-eksklusiv, overførbar og fullt betalt verdensomspennende lisens (med rett til underlisens) til å bruke, kopiere, offentlig fremføre, offentlig vise, reformatere, oversette, sitere (helt eller delvis) og distribuere slikt Brukerinnhold til et hvilket som helst formål, det være seg kommersiell eller for annonsering eller annet – på eller i forbindelse med Nettstedet eller som markedsføring av det, for å produsere avledede produkter av, eller for å inkludere slikt Brukerinnhold i annet arbeid, og til å tilby og autorisere underlisenser av det ovennevnte. Du kan fjerne brukerinnholdet fra siden når som helst. Hvis du fjerner brukerinnholdet, utgår lisensen som er gitt automatisk, men du godkjenner at Selskapet kan beholde arkiverte kopier av brukerinnholdet ditt. Facebook påberoper seg ikke eierskap over brukerinnholdet ditt, men beholder rettighetene som er gitt oss i disse vilkårene, og du beholder fullt eierskap for alt brukerinnholdet ditt og andre åndsverksrettigheter eller andre eiendomsretter knyttet til ditt Brukerinnhold.

Leste du bruksavtalen før du opprettet din Facebook-konto? Nope. Og fortsatt bruker halve verden denne populære tjenesten.

Moralen er: Pass på hva du publiserer på Facebook. Dette gjelder for øvrig uansett tjeneste på nettet. For vi slutter naturligvis ikke å bruke Facebook, Twitter, MySpace og andre tjenester. Vi kommer derimot til å bruke det mer og mer som en del av samfunnets sosiale og teknologiske utvikling.

Sånn er det bare. Heldigvis.