Det er lørdag – og dermed helg. Og da er det tid for ekstra gode kaffeopplevelser, enten du lager eller kjøper den. Uansett valg, så kan det være greit å vite hva de ulike kaffeoppskriftene heter og hva de består av – hvis du da ikke vet det allerede. Jeg fant tilfeldigvis en fin infografikk på nettet i dag som jeg ønsker å dele via dette blogginnlegget . Det er en fin oversikt over ulike kaffeoppskrifter med tilhørende (og ofte spesielle) navn.

Cappuccino er den mest kjente kaffen for de fleste, men vet du at den består av en del espresso og en del steamet melkeskum? Sikkert. Cafe Latte, som mange liker, har derimot 2/3 espresso og resten steamet melk (men ikke melkeskum). Americano er et godt alternativ i mange tilfeller, og den består av 1/3 espresso og resten varmt vann (altså ikke melk). Eller hva med en liten Cafe Mocha med 1/3 espresso, 2/3 steamet melk og en liten dash med sjokolade?

Cortado, som er en av mine favoritter, er ikke med i oversikten – så den er ikke komplett. Da er Wikipedia bedre med for tiden 63 oppskrifter der Cortado har følgende beskrivelse:

“A cortado is an espresso (also known as “Pingo” or “Garoto”) “cut” (from the Spanish and Portuguese cortar) with a small amount of warm milk to reduce the acidity. The ratio of milk to coffee is between 1:1 – 1:2, and the milk is added after the espresso. The steamed milk hasn’t much foam, but many baristas make some micro foam to make latte art. It is popular in Spain and Portugal, as well as throughout Latin America, where it is drunk in the afternoon. In Cuba, it is known as a cortadito. It’s usually served in a special glass, often with a metal ring base and a metal wire handle. There are several variations, including cortado condensada (espresso with condensed milk) and leche y leche (with condensed milk and cream on top).”

Jeg har forresten selv to kaffemaskiner: En Siemens “hverdagsmaskin” som er integrert i kjøkkenløsningen samt en Rancilio “helgemaskin” med tilhørende kvern. Førstnevnte er rask og enkel i en travel hverdag, mens den andre er helt manuell maskin der jeg gjør alt fra å kverne til å tampe og steame. Jeg tenkte å skrive et eget blogginnlegg om den en vakker dag. Den gir nydelig kaffe og fint melkemønster (med litt trening).

Med økt kunnskap om kaffe kan du nå gå med hevet hode til nærmeste kaffebar og be om en Cortado, Carajillo, Americano eller en av de andre oppskriftene i infografikken nedenfor (lagd av Plaid Creative) eller på Wikipedia. Hvis du vil vite mer, kan du google etter “coffee drinks recipes” som i skrivende stund gir 63.500 resultater.

God (kaffe)helg!