Den 30. august holdt jeg et foredrag i Bodø sammen med to dyktige og bemerkelsesverdige personer. Stedet var Universitetet i Nordland i Bodø, arrangør var prosjektet RecruIT, og i auditoriet satt 160 lydhøre deltagere.

På RecruIT sine nettsider stod det følgende å lese om arrangementet i ettertid:

“Fredag 30. august arrangerte RecruIT årets inspirasjonsdag med tittel “Nordnorske IT-suksesser”. Elever fra Hunstad ungdomsskole, Bodin og Fauske VGS IKT Servicefag, Bodin VGS sin realfagsmatteklasse på 3. året, lærlingene til Helse Nord IKT, samt næringslivsdeltakere ble servert lærerike og inspirerende foredrag fra Terje Wold, Magne Vikjord og Kim Daniel Arthur. Til sammen var vi nærmere 160 deltakere på dette RecruIT-arrangementet.”

RecruIT og it:forum: Et aktivum for Bodø

RecruIT BodøRecruIT er et rekrutteringsprosjekt for IT-næringen i Bodø initiert av it:forum Bodø. Hovedmålet er å å bedre rekrutteringen for IT-næringen og andre virksomheter som trenger høyt kvalifiserte IT-tilsatte i regionen. Det skjer gjennom ulike tiltak og aktiviteter i regi av RecruIT. Bodø er ikke den eneste byen i Norge som har et slikt mål, men de forsøker virkelig å gjøre noe med det gjennom dette prosjektet.

it:forum Bodø er en nettverksorganisasjon for private og offentlige IKT- og kunnskapsbedrifter med et ideelt formål. De skal arbeide for å synliggjøre IKT-næringen, skape arena for nettverksbygging mellom ledere i IKT-næringen, inspirere IKT-næringen til nyskaping, vekst og utvikling samt sette fokus på utvalgte strategiske områder som har verdi for IKT-næringen. Det er ingen snau målsetting, og klinger nok kjent for tilsvarende nettverk rundt omkring i landet. Fra mitt virke i Tromsø, et godt stykke nord for Bodø, kan jeg si at dette er et aktivt nettverk da jeg jevnlig får deres nyhetsbrev.

Kim Daniel Arthur: Solgte playfish for 2,1 mrd

Dette er en ekstraordinær person fra Tromsø som fikk følgende omtalte av RecruIT i programmet:

“Han har fagbrev innen serviceelektronikk, men allerede som seksåring programmerte Arthur fra Tromsø sitt første spill. I perioden 1998-2002 jobbet han hos iTet, noe som også medførte en del jobbing fra Bodø. Sammen med tidligere kolleger i Glu Mobile, som ble børsnotert på Nasdaq våren 2007, var han med på å starte opp spillselskapet Playfish i London senere samme år. Playfish ble etter hvert solgt til spillgiganten Electronic Arts (EA) for flere milliarder kroner. Han ble siden ansatt i selskapet som kjøpte Playfish, der han jobbet som studiosjef for spillutvikling i Japan. Arthur vil dele sin historie med oss, fra de forskjellige spillene og selskapene, og krydre dette med tips og erfaringer som trigger deltakerne. Hvor går veien videre nå som han er tilbake i Norge?”

Kim Daniel Arthur

Han holdt et meget engasjerende foredrag om sin reise fra iTet til EA, og han viste naturlig nok stor innsikt i spillindustrien og det å bygge opp slike raskt voksende og globale selskaper som Playfish ble før de ble kjøpt av EA for 2,1 mrd kroner. Han kommer til å starte flere selskaper og engasjere seg overfor andre som ønsker å gjøre det samme. Jeg har gleden av å kjenne ham fra tidligere, og han er en meget kompetent og sympatisk person. Det er en god kombinasjon. På bildet til høyre viser Kim Daniel en utrolig vekstkurve for Playfish når det tok av.

Magne Vikjord: Headhuntet av Facebook

Bodø-gutten Magne Vikjord var på hjemmebane, og her er omtalen av ham i programmet:

“Bodø-gutten startet allerede på ungdomsskolen med programmering. Etter å ha deltatt på NM i programmering på NTNU hvor han i dag studerer master i datateknikk, ble han anbefalt til Facebook uten å selv vite om det. Han var faktisk nær ved å slette henvendelsen om sommerjobbtilbud fra Facebook sitt hovedkontor i California da det dukket opp i innboksen. Han trodde det bare var tull. I september drar 23-åringen tilbake til Facebook igjen for å arbeide. Han vil dele sine erfaringer med oss, både tiden fram til han fikk jobben hos Facebook, og tiden han hadde der. Han vil forklare hvilke ressurser og teknikker han brukte for å lære seg programmering, og peke på ting andre kan ta i bruk om de ønsker å lære de samme tingene.”

Magne VikjordOgså han holdt et inspirerende foredrag som forsamlingen ble tent av, for spørsmålene haglet etter at han var ferdig med innlegget sitt. Han viste at det er mulig å komme fra en liten by i Norge og suse rett inn i verdens kanskje mest attraktive bedrift for mange programmerere. Det grep forsamlingen, og spesielt tilhørerne fra ungdomsskolen som fikk stjerner i blikket – og et håp om at alt faktisk er mulig bare man er villig til å satse. For det har Magne gjort fra ung alder, og resultatet ses på bildet til høyre. Han skulle reise til USA uka etter foredraget for å jobbe der ut året. Så hjem for å ferdigstille studiene på NTNU, før han sikkert drar tilbake til Silicon Valley og Facebook.

Mitt foredrag: Historien om Ensafer

Jeg var invitert for å fortelle historien om Ensafer, dvs. fra idéen ble unnfanget – basert på forskning ved Universitetet i Tromsø – til produktet nå foreligger. Det har vært en lang vei fra forskning til produkt og marked, og spesielt har tilgangen på risikovillig investorkapital vært en kritisk og vanskelig faktor hele veien. Jeg kan underskrive på at et av verdens rikeste land er fattig på tidligfase kapital og såkorn. Men det er en historie for en annen anledning. Dette stod å lese om meg i invitasjonen:

“Han har hovedfag i Informatikk fra Universitetet i Tromsø og Master of Management fra Handelshøyskolen BI i Oslo. Han startet selskapet Invenia i 1990 som i mange år jobbet med systemutvikling for kunder i hele Norge. I dag utvikler selskapet produktet ”Ensafer” som krypterer sensitiv informasjon som man ønsker å lagre og dele via Dropbox og andre tjenester på Internett. Det ble lansert under DEMO 2012-konferansen i Silicon Valley, og ble senere omtalt som et av seks (totalt 77 presentasjoner) lovende «start-ups» av Financial Times i etterkant. Wold vil fortelle om arbeidet med Ensafer, fra «unnfangelsen» av prosjektet og frem til i dag. Og ikke minst hvor pilene peker videre med tanke på internasjonalisering og videre lansering.”

Terje Wold i BodøMer trenger jeg ikke si om Ensafer nå. Det er bare å søke etter det på bloggen min, så ryr det ut diverse artikler. La meg heller avslutte med å si at det etter foredragene, som gikk frem til lunch, var en halv dag med workshop og gruppearbeid for noen av deltagerne. Der skulle de komme opp med en forretningsidé som innebar en eller annen applikasjon, modellere den og presentere i plenum. Vi tre foredragsholdere var i juryen sammen med Hans A. Nilsen som er styreleder i it:forum Bodø og til daglig eminent leder av iTet AS som er en stor nordnorsk IT-bedrift – nå også i Oslo.

Tilbakemeldingene var veldig gode, og det skjønner jeg godt etter å ha hørt Kim Daniel og Magne. :-)