Peter SondergaardDet er mulig å vekke en sovende bjørn med en overskrift som denne: “Silicon Valley ikke lenger drivkraft innen IT”. I en mannsalder har nettopp denne dalen i San Francisco vært symbolet og urkraften for hele IT-bransjen. Dette er nyheten digi.no kunne melde om tidligere denne uka basert på informasjon fra verdens største analyseselskap innen IT, Gartner Group. Det umiddelbare spørsmålet er om digi.no har formidlet ville rykter eller om Gartner Group har oppdaget noe som snur opp-ned på den sannheten jeg om alle andre har levd etter; nemlig at Silicon Valley er IT-bransjens mekka.

Digi.no skriver at Peter Sondergaard, forskningsdirektør i Gartner Group, tror Silicon Valley er i ferd med å miste statusen som IT-bransjens fremste maktsentrum. Gartner legger fram en oppgradert versjon av sitt verdensbilde på sitt IT-symposier i USA i slutten av oktober, og i Europa på deres årlige ITxpo i Cannes den 2.-5. november. Jeg har vært der flere ganger, men er usikker på om jeg får tid til å delta i år.

Gartner Group har revidert sin prognose for den internasjonale IT-bransjen for 2009-10, og deres mest oppsiktsvekkende konklusjon er altså at USAs legendariske Silicon Valley vil komme varig svekket ut av finanskrisen. “Når veksten først gjenoppstår en gang i 2010, vil den komme så mye raskere i «emerging regions» – vanligvis oversatt til nye vekstområder, altså land som Brasil, Russland, India og Kina – at disse vil overta rollen som internasjonal pådriver”. Interessant. Men det er fortsatt kun en spådom. Jeg tror at dalen på vestkysten av USA fortsatt har tilstrekkelig kompetanse, kapital og drivkraft til å beholde sin posisjon. Beklager Gartner, men jeg er ikke enig med dere. Litt vanskelig å stille seg opp mot verdens største IT-analyseselskap, men jeg tar sjansen.

Peter Sondergaard i Gartner sier at selv om IT-bransjen vokser fra 2009 til 2010, er det først i 2012 at vil man vil ta igjen 2008-nivået for omsetningen. Han legger til at IT-markedet i 2010 vil dreie seg om hvordan man vekter nøkkelfaktorene kostnader, risiko og vekst. Over halvparten av bedriftene vil oppleve nullvekst i IT-budsjettet, og 2011 blir bare litt bedre enn 2010. Det kan jeg derimot tro på.

Vel, det var bare en umiddelbar refleksjon etter å ha lest overraskende nyheter. Silicon Valley vil uansett bestå som et kraftsentrum i global IT-sammenheng, spørsmålet er om de taper sin lederrolle. Mitt svar er nei.