Jeg abonnerer på Computerworld (CW) som leverer IT-nyheter, og hver fredag får jeg tilsendt en papiravis som jeg leser når jeg får tid. Og det har jeg ikke særlig mye av for tiden pga. vår internasjonalisering av Ensafer. Derfor henger jeg litt etter i lesingen, men sist uke fikk jeg lest de siste 2-3 utgavene. Og en av artiklene som fanget min interesse hadde overskriften “Norsk teknologi på Dropbox” som omhandlet Silicon Valley, noe som er aktuelt fordi jeg jobber med Ensafer der. Ingressen var som følger:

“Hvordan får du innovasjon ut i verden? Svaret er fremdeles Silicon Valley, skriver Nard Schreurs.”

Jeg er enig med Nard som er journalist i CW med ansvar for IT og helse. Så jeg leste videre: “Det føltes litt flaut, forrige uke, å være i Silicon Valley for første gang etter å ha jobbet i en teknologiavis i mer enn 15 år. Her burde jeg ha vært før, tenkte jeg. Men da bussen kjørte meg, sammen med 30 norske helseeksperter, ut av San Francisco ble jeg overfalt av en nesten barnslig glede. Her er det. Her skapes fremtiden gang på gang. Her finner vi fotsporene til dem som har formet store deler av det moderne samfunnet.” 

Spørsmålet i artikkelen, som ingressen antyder, er hvorfor Silicon Valley kan innovere og inspirerer. Landskapet preges av store kalde bygninger, minimalt med natur og store motorveier. Hvordan i all verden kan dette føre til kreativitet, spør Nard. Han svarer umiddelbart med at det ser ut til å ligge i nærhet mellom mennesker. Videre skriver han:

“Det opplever vi på det norske Innovation House, et sted som gir norske teknologispirer mulighet til å fordype seg i it-industriens nyskapninger. Plassert i Ramona Street, i sentrum av Palo Alto, er det lett tilgjengelig for amerikanske investorer og bedrifter. Og det som preger den amerikanske kulturen er at de også faktisk stikker innom, nysgjerrige og alltid ute etter nye talent og friske ideer.”

Du verden! Innovation House er jo der jeg har tilbrakt mange uker i år, både på min deltagelse i TINC-programmet i mai-juni (noe jeg har blogget om her), og etter lanseringen av “Ensafer for Dropbox” i oktober (blogginnlegg her). Så nå begynte artikkelen virkelig å interessere meg. Så jeg leste med iver videre om at han pratet en time med en sjefsutvikler i Facebook om hvilke utfordringer de har med å skaffe gode utviklere og kompetente ansatte. Det vil si over gjennomsnittet flinke folk. Minst, sikkert. Og i neste avsnitt står det plutselig:

“Også på Innovation House finner vi Terje Wold. Han forteller om Ensafer, et lite Tromsø-selskap som har knekt koden med skybasert kryptering. Sikkerhetsløsningen er såpass attraktiv i en glohett Cloud-marked at Wold for et par uker siden fikk snakke til tusen deltagere på DEMO, en IDG-konferanse i Silicon Valley. Kryptering i skyen er aktuelt for store selskaper som Dropbox, Microsoft SkyDrive og Google Drive. Wold har allerede møtt Dropbox og røper at han har flere avtaler med selskapet. På denne måten er det kort vei for et lite selskap til et stort gjennombrudd og evig berømmelse.”

Talking about me? Nå ble jeg både overrasket og svett. For dette var jo gode ord fra Computerworld som en stor og viktig aktør. Videre står det: “Å ha en fot innenfor på verdens fremste innovasjonsarena, er et gode som Norge bør ta vare på. Og da hjelper det ikke at Kronprinsen, sammen med næringsminister Trond Giske, var med å åpne senteret. Slike titler imponerer ikke i disse omgivelsen. Her er man nær de beste, kan man lære av de beste og få målt ideer eller teknologi mot verdenslederne Her kan du få hjelp i riktig retning og bygge et nettverk.” Det er jeg helt enig i. Til slutt tildeles vi nok et kompliment og en utfordring:

“For teknologieventyret er langt fra over. Det skapes fortsatt suksesshistorier i Silicon Valley. Og kanskje norske Ensafer blir en av dem.”

Du finner hele CW-artikkelen her. Og lurer du på om vi kommer til å lykkes? Stay tuned! :-)