Det er ikke hver dag jeg har gleden av å formidle at et teknologiselskap fra Tromsø gjør seg nasjonalt bemerket i nyhetsmedia. Det skjedde i dag med Pronea som har lansert planer om å dekke ti norske byer med trådløse soner sammen med det engelske selskapet The Cloud. Det skal skje innen 2012.

image Et søk på Google viser at de fikk mye omtale i media. Det største oppslaget hadde Dagens Næringsliv i sin papirutgave sist lørdag der saken fikk en hel side med overskriften “Bygger sømløst nett”. I ingressen skrev de: “Duoen The Cloud og Pronea planlegger å bygge ut et heldekkende trådløst nett i ti norske byer innen 2012. Når nettet er bygd, vil hvem som helst kunne tilby tjenester på det”. Videre: The Cloud er europeisk imagemarkedsleder innen trådløse bredbåndstjenester som allerede har tilsvarende satsinger i bl.a. London, Göteborg og København. Pronea er et fiberselskap som leverer høykapasitetsnett til offentlige instanser, bedrifter og private.

De to bedriftene har lagd en forretningsmodell som gjør at hvem som helt kan være tjenesteleverandør, og de er avhengig av at så mange som mulig tilbyr sine tjenester på ulike områder. Oslo skal få sitt nett i løpet av september i år, og det skal dekke området fra Oslo S til Slottet og Aker Brygge. Dette vil bli utvidet senere. Utbyggingen i Tromsø starter innen utgangen av året. Byens som skal utbygges er, foruten Oslo og Tromsø, Stavanger, Bergen, Trondheim, Fredrikstad, Sandvika, Skien, Kristiansand og Sandnes.

Pronea og The Cloud lover netthastighet som er inntil 10 ganger raskere enn med 3G på mobilen. Nettene vil være tilgjengelige for PC’er, mobiltelefoner og andre enheter som Nintendo og iPod Touch. Det skal også være rimeligere enn å bruke mobilkommunikasjon. Så alt ligger i prinsippet til rette for at de skal kunne kapre kunder og forhåpentligvis tjene penger på dette på sikt. Tobakksmilliardæren Johan H. Andresen har allerede investert ca. 68 mill i The Cloud gjennom Ferd, så troen på slike nett ser ut til å være stor.

Av kjente media som har dekning av saken kan nevnes Digi, ITavisen og Teknisk Ukeblad. Av mer regionale kanaler finnes Nordlys i Tromsø og Budstikka i Sandvika.

I en nyhet på nettsidene til Pronea sier Adm. direktør Trond Arne Kongsli: “Vi føler vi er med å skrive historie når vi sammen med The Cloud sørger for å bringe Norge i tet innen trådløs bredbånd. Mens 3G mobilnett vil dekke hele landet vil våre trådløse bynett være billigere og bedre, men også helt nødvendig for å håndtere den voksende datatrafikken i byene”. Konsernsjef Steve Nicolson i The Cloud sier på sin side: “Byer rundt i verden ser nå behovet for å sikre rask trådløs internettaksess i tråd med den opplevelsen forbrukere og bedrifter ønsker og forventer. Utbredelsen av laptops med innebygget Wifi og smartphones øker raskt. Dermed øker også behovet for et WiFi som et tillegg til 3G-nettene, både for å møte kundebehov og håndtere økende datatrafikk fra mobilapplikasjoner. Norge har alltid ligget i tet i den mobile internett-revolusjonen og utrullingen vil styrke denne posisjonen”.

Til slutt en liten reklamesnutt: Mitt selskap Invenia har i lengre tid samarbeidet med Pronea om utvikling av et nytt løsningskonsept for sikker lagring, deling og samarbeid på Internett med tjenesten Yoobits. Den planlegges nå at den også skal tilrettelegges for satsingen omtalt ovenfor.

Gratulerer med spennende satsing!