Det er helg og ekstra tid til andre ting enn jobb; f.eks. gå på Kaffebønna, lese eller trene. Det ble trening i dag, og for meg er det løping og sykling som er hovedgreia om sommeren – og ski om vinteren. Nå er det bare uker til vi kan forvente den første snøen i Tromsø (selv om den ofte forsvinner igjen for en stakket stund), og da gjelder det å å sykle i terrenget før det skjer. Det er mange plasser å bruke terrengsykkelen i Tromsø og omegn, og man kan velge alt fra enkle løyper til teknisk stisykling og krevende downhill. I dag hadde jeg for lite tid til en lengre utflukt, og da er toppen av Tromsøya (for uinvidde: øya der Tromsø ligger) et godt alternativ når man ikke har tid til å henge sykkelen på bilen og kjøre et eller annet sted. Jeg skulle nemlig også rekke å se TIL slå Molde på Alfheim (som også er viktig “trening”). Jeg er så heldig å bo bare et par hundre meter unna turløypa som strekker seg fra sør til nord langs (nesten) hele Tromsøya. Den er veldig populær, lett tilgjengelig og godt vedlikeholdt. Det kjedelige for oss med terrengsykler er at den er en “autostrada” med hardpakket grusvei og få store utfordringer – selv om det er en del fine avstikkere man kan ta underveis. Den er likevel kupert og delvis svingete langs hovedløypa, så da får man heller trene fart og kondisjon i stedet for teknisk sykling. Ut bar det på min TREK Elite 9.8 XC som jeg kjøpte hos MX Sport her i Tromsø for en tid siden. En fantastisk god hardtail terrengsykkel med XT utstyrsgruppe og karbonramme. Min gamle Hard Rocx har tatt kvelden etter mange års bruk, og da er det lite gøy å humpe rundt på en hybrid Nakamura som jeg bruker til mye-vei-og-litt-terreng. MX Sport er sannsynligvis den beste sykkelbutikken i Tromsø med stort utvalg, god sykkelkunnskap og god service. Spør etter Pål! :-)

Så til saken: Kartet viser turen som gikk fra Workinnmarka og opp til toppen av øya der jeg slo inn på turløypa ved Prestvannet og syklet til nordspissen av øya. Så samme vei tilbake, og da til Bak-Olsen der løypa har sitt sørligste punkt. Etter sigende er løypa 9 km hver vei (hele Tromsøya er ca. 10 km lang), og det er et priviliegium å ha en så fin turløype midt i Tromsø (dvs. på toppen av øya). Det er en løysløpe som på vinteren er topp preparert for ski med spor for både klassisk og skøyting. Takk til Tromsø kommune!Kart over Tromsøya

De tre nålene lengst nord på kartet viser stoppunktene for de tre første bildene nedenfor. Den fjerde nåla, lengst sør på kartet, er tatt ved Bak-Olsen som neste bilde viser. Den siste nåla er der jeg bor, og det femte bildet viser en sliten og skitten sykkel vel hjemme. Det siste bildet viser en lett anstrengt sykkeleier underveis på turen. Kartet er forresten hentet fra min iPhone der jeg bruker Runkeeper for å registrere turen med GPS.

Utsikt til Kvaløya og Sandnessundet i sørvest

Kupert stisystem på Tromsøy

Utsikt til Tromsøbrua og fastlandet i sørøst

Endepunktet av turløypa i sør på øya

En sliten og skitten sykkel

En lett anstregt terrengsyklist

Ikke en teknisk krevende tur, men fin kondisjonstrening. Her er for øvrig et blogginnlegg fra Gunnar Grødahl med gode tips om terrengsyking på Tromsøya og områdene rundt. Terrengsykkel.no har også noen forslag i sin stiguide som finnes her (bla deg nedover siden til Troms og Tromsø).  TIL slo forresten Molde 1-0. :-)