Har du hatt abstinens de siste par dagene i påvente av kvartfinalene i fotball-VM? To dager uten kamper er hardt for mange denne tiden. I dag er sirkuset i gang igjen med kvartfinalene, og med det får du noe elsket/hatet (stryk det som ikke passer) på kjøpet: Vuvuzela!

La meg derfor så et slag for dette flotte/fæle (igjen, du bestemmer) instrumentet ved å vise en god figur over dets historie. Dermed får du med det litt kunnskap mens du nyter/lider deg gjennom kampene. Før jeg slipper denne lange historien (bokstavelig talt) til, kan jeg vise definisjonen av vuvuzela fra Wikipedia:

En vuvuzela (på setswana kalt lepatata) er et sørafrikansk blåseinstrument på rundt en meters lengde, som vanligvis brukes av supporterefotballkamper i Sør-Afrika. De krever en betydelig leppe- og lungestyrke for å blåses, og lager en høy, monoton lyd, som en tåkelur eller en elefant

Gutta med vuvuzelaene!Før jeg går videre, må jeg bare referere følgende omtale av vuvuzelaen fra Wikipedia: “Vuvuzelaene har vært kontroversielle. De har blitt knyttet til permanent støy-indusert hørselstap, vurdert som en mulig sikkerhetsrisiko fordi tilskuere ikke kan høre evakueringsbeskjeder og ansett å spre forkjølelse- og influensasmitte i større skala enn hosting og roping. Dyrevernorganisasjoner har uttrykt bekymring for at støyen vil skremme kjæledyr slik at de rømmer. Kommentatorer har beskrevet lyden som «irriterende» og har sammenlignet den med «en flokk støyende elefanter», «en øredøvende gresshoppesverm», «ei geit på vei til slakting» og «en gigantisk bikube full av veldig sinte bier». NRK Dagsrevyen viste en måling av lyden fra to vuvuzela til 127,4 decibel. Flere klubber har forbudt bruk av instrumentet på sine kamper.

Det finnes forresten svært mange ressurser på Internett knyttet til et søk på vuvuzela. Du kan f.eks. teste ut en virtuell vuvuzela her, du kan høre den utrolige støyen på en VM-kamp hos TV2 her og du kan laste ned en lydapplikasjon til din iPhone her.

Vel, så til det jeg egentlig skulle formidle før jeg startet med all utenomsnakkingen. Studer figuren nedenfor nøye, den gir mye kunnskap om noe du elsker/hater. Dette er kanskje mer enn det du ønsker å vite om denne (u)lyden, men her den i alle fall. Inspirasjonen hentet jeg fra et blogginnleggMashable.

Forresten: Akkurat nå vant Uruguay straffesparkkonkurransen over Ghana. Utrolig trist for Ghana og afrikansk fotball – spesielt fordi de brant et straffespark på overtid i andre ekstraomgang. Og kjedelige Nederlang slo flotte Brasil med all mulig flaks. Jeg må nesten ty til den berømte uttalelsen til trenerlegenden Bill Shankly i mitt favorittlag Liverpool FC: “Some people believe football is a matter of life and death. I’m very disappointed with that attitude. I can assure you it is much, much more important than that.” Da er det bare å håpe at Argentina vinner hele VM-sirkuset! Heia Maradona!